Agnieszka Polska (PL)

°1985

In haar artistieke praktijk toont Agnieszka Polska hoe acties uit het verleden en heden op elkaar inwerken. Haar video's en animatiefilms verwijzen vaak naar vergeten of belangrijke kunstenaars uit de twintigste eeuw. Door de woorden en de werken van de artiesten in haar films aan bod te laten komen, worden ze onvermijdelijk anders weergegeven dan oorspronkelijk bedoeld. Om een eerbetoon te kunnen brengen aan deze individuen, moet ze zich eerst hun identiteit toeëigenen. 

Future Days (2013)

video, geluid, 20’

De grappige en melancholische video Future Days combineert animatie-elementen met beelden die werden opgenomen op het Zweedse eiland Gotland. Agnieszka Polska crëerde een fictief ‘hiernamaals voor artiesten’ waar een aantal kunstenaars elkaar na hun dood ontmoeten. Tijdens hun leven was dit weinig waarschijnlijk geweest, want de groep bestaat uit sleutelfiguren uit de twintigste-eeuwse kunstwereld en een aantal vergeten Poolse artiesten en theoretici. De acteurs dragen maskers naar het evenbeeld van hun personage. Hun dialogen zijn gebaseerd op citaten van de kunstenaars die ze vertolken. Tijdens hun gesprekken in het hiernamaals becommentariëren ze kunstwerken en leggen ze op ironische wijze de beperkingen van de menselijke kennis bloot. 

Gecoproduceerd door de ACT Art Collection Telekom, het Baltic Art Center, Visby, Zweden en de Ljubljana Biennial of Graphic Arts binnen het kader van de samenwerking met de biënnales van Göteborg, Liverpool en Mechelen (als onderdeel van het Europese cultuurprogramma 2007-2013).