David Shrigley (UK)

°1968

David Shrigley is bekend om zijn humoristische tekeningen en spitse, soms wrange observaties over het dagelijkse bestaan. Zijn directe grafische stijl geeft zijn werk een toegankelijk karakter. Spellingfouten en onjuistheden maken er inherent deel van uit en dragen bij tot het spontane karakter. Terzelfdertijd leveren de tekeningen een scherpe commentaar op de absurditeit van mens en maatschappij.

Rules of the Prison (2013)
Rules of the Church (2013)
Rules of the Stadium (2013)

affiches


In veel van zijn werken maakt Shrigley gebruik van lijsten met regels en geboden. Zo ook in de gedragsregels die hij in opdracht van Contour opstelde voor het stadion, de kerk en de gevangenis. Zelf stelt Shrigley: ‘REGELS: Men zegt dat regels gemaakt worden om gebroken te worden, maar dat is slechts een gezegde. Regels worden gemaakt om behouden te blijven. Regels zijn er om ons de weg te wijzen. In de moderne wereld die steeds ingewikkelder wordt en veelal bewoond lijkt door gekken, zijn regels des te belangrijker geworden. Zij die de regels breken, zullen geslagen worden met een ijzeren staaf en verplicht om de regels een miljoen keer uit te schrijven. De regels versoepelen, is ook verboden. Versoepelde regels zijn waardeloos.’

Geproduceerd door Contour 2013.

Conveyer Belt, Headless Drummer en New Friends (2006-2012)

animatiefilms, zwart-wit, geluid, 5’15”


Een mix van humor en kritiek kenmerkt de korte animatiefilms die David Shrigley in 2006 begon te maken. De films bestaan uit eenvoudige lijntekeningen. De scenario’s zijn absurd. Sommige zijn louter speels, andere handelen over existentiële thema’s zoals goed, kwaad, liefde, haat, leven en dood. Contour toont een compilatie.