Liz Magic Laser (US)

°1981

De grenzen tussen theater, performances en video vervagen in de artistieke praktijk van Liz Magic Laser. Haar werk situeert zich vaak in semi-publieke ruimtes zoals banken, cinemazalen en nieuwsredacties. Ze maakt scenario’s op basis van divers materiaal: citaten uit politieke toespraken, scènes uit films, literaire teksten, etc. De kunstenares probeert de mechanismen bloot te leggen die schuilgaan achter deze specifieke retorische situaties. Vaak combineert Laser liveperformances met technologische hulpmiddelen zoals streaming of satellietverbindingen. Deze innovaties versterken de live-actie, maar zorgen tegelijkertijd voor een aantal uitdagingen.

Flight (2011)

video, geluid, 30’12”

'Flight’ toont een performance op Times Square, het drukke epicentrum van New York. Zes acteurs mengen zich tussen een live publiek dat op de trappen van het plein toekijkt. Ze spelen drieëntwintig achtervolgingsscènes na uit bekende films. Net zoals de performance vinden de achtervolgingen op trappen plaats. Binnen een context die aan een cinemazaal doet denken, illustreert Liz Magic Laser een evolutie in de filmgeschiedenis: de overgang van de film als arena voor een revolutionare strijd, zoals in Pantserkruiser Potemkin, naar een ruimte voor persoonlijke trauma’s zoals in The Shining.  

Prison Score (2012)

video en filmposters, geluid, 10’

In de gevangenis van Mechelen hangt een reeks posters van gevangenisfilms. Uit deze films distilleerde Liz Magic Laser een aantal scènes waarin gedetineerden hysterische bewegingen maken. Voor Prison Score (Gevangenispartituur) creëerde de kunstenares een choreografie in samenwerking met Lisbeth Gruwez. De Belgische danseres imiteert de bewegingen van de filmpersonages. Prison Score werd in de Mechelse gevangenis gefilmd. De kunstenares toont de originele filmposters uit de gevangenis naast de montage van de beelden.

Gecoproduceerd door Contour 2013 en kunstencentrum NONA.