Marinella Senatore (IT)

1977

De participatie van een publiek staat centraal binnen het oeuvre van Marinella Senatore. Ze gelooft in de creatieve kracht van een groep mensen. Door hiermee aan de slag te gaan, brengt de kunstenares een dialoog op gang tussen de geschiedenis, cultuur en sociale structuren. Haar werk nodigt iedereen uit om het te ervaren en om er een rol in te spelen. Senatore maakt neo-realistische video’s, installaties, foto’s en tekeningen. Door middel van experimentele verteltechnieken probeert ze de sociale realiteit weer te geven.

The School of Narrative Dance (2013)

video, geluid, 20’ 

Marinella Senatore heeft een ‘nomadische school’ opgericht die ze beschouwt als een open dialoog met gemeenschappen in de hele wereld. De kunstenares gooit de traditionele lesmethodes overboord: emancipatie, inclusie, alternatieve politieke beeldvorming en het vormen van nieuwe sociale structuren staan centraal. De lessen worden gegeven met behulp van verteltechnieken, beweging, poëzie, mondelinge geschiedenis, etc. De school wil zoveel mogelijk mensen samenbrengen. Senatore vormt een grote (school)gemeenschap waarin ieders talent aan bod komt en zich kan ontwikkelen. De film vertelt het verhaal van de school door middel van dans, drama en beweging.

Geproduceerd door de Göteborg International Biennial for Contemporary Art binnen het kader van de samenwerking met de biënnales van Liverpool, Ljubljana en Mechelen (als onderdeel van het Europese cultuurprogramma 2007-2013).