Petra Bauer (SE)

°1970

Petra Bauer is kunstenares en filmmaker. Ze onderzoekt onze politieke, culturele en sociale tradities. Ze focust daarbij vaak op de rol die gender, etniciteit en klasse spelen in onze huidige maatschappij. In haar werk bevraagt ze machtsstructuren – de machthebbers en de machtelozen – in dagdagelijkse omstandigheden. Bauer stelt vragen die we liever niet stellen, laat staan beantwoorden. Ze verkent het medium film als een plek waar politieke en sociale kwesties in vraag gesteld kunnen worden.

Petra Bauer & Marius Dybwad Brandrud

Choreografie voor de reuzen (2013)

publicatie, video-installatie, geluid

In dit nieuwe werk schenkt Petra Bauer aandacht aan de viering van een werelderfgoedevenement dat maar om de vijfentwintig jaar plaatsvindt, de Mechelse Ommegang – ook Cavalcade genoemd. De laatste keer ging hij uit in 1988. Sindsdien zijn er vele veranderingen opgetreden in de maatschappij. De kunstenares concentreert zich op de ontwikkeling van deze editie van de Ommegang. Choreografie voor de reuzen bestaat enerzijds uit een publicatie waarin het productieproces van de stoet kritisch wordt belicht. Daarbij concentreert Bauer zich op de manier waarop de organisatoren geprobeerd hebben om de hele Mechelse samenleving te representeren in de Ommegang. Anderzijds presenteert Bauer een video-installatie over de stoet, die in samenwerking met Marius Dybwad Brandrud tot stand kwam. 

Geproduceerd door Contour 2013 binnen het kader van de samenwerking met de biënnales van Göteborg, Liverpool and Ljubljana (als onderdeel van het Europese cultuurprogramma 2007-2013).