Leisure, Discipline and Punishment:
een inleiding door de curator.



De zesde editie van Contour, de Biënnale voor Bewegend Beeld, vindt plaats op vier locaties in Mechelen: de gevangenis, het stadion van KV Mechelen, de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en het Hof van Busleyden.



Deze plekken vormden een bron van inspiratie voor de tentoonstelling.Ze speelden een rol bij de selectie van kunstenaars en werken en de manier van denken over de publieke ruimte in het algemeen. Alle locaties zijn in gebruik. Ze functioneren als publieke of semi-publieke gebouwen in het stadscentrum en de omgeving van Mechelen.



We vinden gevangenissen, stadions, kerken en musea in de meeste grote steden; ze hebben een zeer specifiek doel in onze maatschappij. Ook al worden ze op erg uiteenlopende manieren gebruikt, toch hebben ze een gemene deler: ze worden gedefinieerd door regels en voorschriften. Elk gebouw wordt door zijn eigen gebruikers op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis benut. Binnen deze instellingen voeren bepaalde mensen de vastgelegde regels en voorschriften uit. Ze geven anderen op hun beurt macht of juist een hulpeloos gevoel. Zowel binnen een fancultuur als tijdens een godsdienstige plechtigheid of onder gevangenen, zijn er sociale codes en gedragspatronen die bestaan uit gezang, rituelen en dagelijkse routines. In die hoedanigheid hebben de tentoonstellingslocaties al een eigen publiek.



We kunnen de kerk, de gevangenis en het stadion zien als een Drievuldigheid die alles verbindt. De drie woorden in de titel van de tentoonstelling Leisure, Discipline and Punishment zijn ook verbonden, maar niet aan een van de specifieke plekken. De titel wil eerder een invalshoek bieden om de mogelijkheden, beperkingen en sociale functies van deze instellingen en hun verhouding tot de maatschappij te onderzoeken. Hoe beïnvloeden institutionele gebouwen ons dagelijks leven en gedrag door de manier waarop ze gebouwd zijn? Hoe ervaar je deze gebouwen? Wat betekenen ze voor je?




De meeste kunstenaars bezochten de locaties in Mechelen. Ze werden uitgenodigd om met de woorden vrije tijd, discipline en straf in het achterhoofd werk te selecteren, presenteren of creëren als een reflectie op hun ervaringen rond en hun ideeën over het thema van de tentoonstelling. In veel gevallen maken de locaties een essentieel onderdeel uit van de kunstwerken die ze tonen tijdens Contour 2013. Sommige kunstenaars nemen een duik in de plaatselijke geschiedenis, de lokale politiek of gebeurtenissen in Mechelen. Anderen vertellen met hun werk een universeler verhaal of tonen een meer abstracte interpretatie van hun visie op Leisure, Discipline and Punishment.


Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de betrokkenheid van de kunstenaars, schrijvers en Mechelaars. Ik wil hen daarvoor bedanken.


Jacob Fabricius